Program

Kuruluşu ve Programın Amacı

            Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yeniçağa Yaşar Çelik Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında kurulmuştur..

            Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı; 2 yıllık bir yüksek öğretim programı olup küçük , orta ve büyük ölçekli işletmelerde gıda üretim biriminin kalite kontrol ve üretim departmanlarında ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Misyon ve Vizyon

            Öğrencilerine kazandırdığı akademik bilgi ve teknik beceri ile gıda kalitesinin ve gıda güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmaktır.

            Gıda Kalite Kontrol ve analizi programının vizyonu; gıda teknolojisi ve gıda güvenliği çerçevesinde endüstrinin, kamunun ve tüketicinin değişen gereksinimlerini algılayan ve karşılayan bir program olmaktır.

Programın Kapsamı ve Hedefleri

            Eğitim programı temel bilim dersleri ile başlamakta; gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi gibi gıda bilimi dersleri ile devam etmekte ve tahıl analizleri, meyve ve sebze analizleri, et analizleri, yağ analizleri, süt analizleri ile gıdalarda fiziksel ve kimyasal kalite kontrol, kanatlı ve su ürünlerinde kalite kontrol dersleri ile tamamlanmaktadır.

            Gıdaların güvenilirliği ve gıda yönetim sistemlerinin uluslararası boyutta önem kazanması, Türkiye’de gıda sektörünün dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından  izlenmesi, gıda kalite kontrol ve analizi bölümünün önemini giderek arttırmaktadır. Bundan dolayı bu alanda yetişmiş personele ihtiyaç artmaktadır. Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı; güvenli ve kaliteli gıdaların üretilmesinde ve tüketici sağlığının korunmasında gerekli teknik ve hijyenik şartları sağlayabilecek gıda kalite  kontrol  ve analizi teknikerleri  yetiştirmeyi hedeflemektedir.

   

 Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte/Bölüm

            Lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültesi İşletme ve İktisat Programlarına kayıt yaptırıp, bir yıl intibak programından sonra üçüncü sınıftan devam edebilmektedirler.

-Beslenme ve Diyetetik

- Bitki Koruma

-Bitkisel Üretim ve Teknolojileri

- Gıda Muhendisliği

-Gıda Teknolojisi

- Kimya

- Tarımsal Biyoteknoloji