Özgeçmiş (CV)
Özgeçmişin temel amacı, işvereni adayla röportaj yapmaya motive etmektir. Bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olmak için, önümüzdeki birkaç satırda, bir CV hazırlamayı yöneten bazı temel ilkeleri size sunuyoruz.
Özgeçmiş yapısal olarak ilk bakışta adayın temel özelliklerini vurgulamalıdır. Bu yapı içerisinde adayın akademik ve profesyonel geçmişi mükemmel bir şekilde sunulmalıdır (genellikle en sonunculardan başlayarak kronolojik sırada). Adayın belirli görev ve sorumlulukları başarıyla gerçekleştirebileceğini anlatmalıdır.
Özgeçmiş, tercihen önerilen sırada aşağıdaki bilgileri içermelidir:
Kişisel veriler: Tam ad, iletişim bilgileri, doğum tarihi, uyruk ve medeni halinizi ekleyin.
Profesyonel Profil (kısa öz sunum): Kim olduğunuzu ve mesleki becerilerinizin ve kişisel hedeflerinizin neler olduğunu belirten kısa bir açıklama (2 - 4 satır) yazın.
Mesleki deneyim: Ters kronolojik sırada (en son deneyim en başta) daha önceki iş deneyimleri ve ayrılma tarihleri, İş unvanları ve sorumlulukları, şirket isimleri olmalıdır.
Eğitim: Aşağıdakiler hakkındaki bilgileri tekrar ters kronolojik sırada ekleyin:
Diploma veya sertifikaların alındığı tarihler, katıldığınız akademik kurumların isimleri, aldığınız diplomalar veya sertifikalar, yabancı diller / bilgisayar becerileri: bilgi seviyenizi ve varsa sertifikalarınızı ekleyin.
Hobiler ve ilgi alanları: Hobi ve ilgi alanlarınızı yazınız, sosyal organizasyonlara katılımlarını ekleyin.
Ek (isteğe bağlı) bölüm hakkınızda bilgi alınabilecek kişiler: Akademisyenlerden veya eski işverenlerden/amirlerden alınabilecek tavsiye mektupları özgeçmiş sonuna eklenebilir
İpuçları
Kariyerinizin başında olmanız durumunda, eğitimi mesleki deneyimden önce yerleştirin, ayrıca bitirme tezinizin başlığı gibi mesleki önemli konulardan bahsedebilirsiniz.
Özgeçmiş iki sayfadan uzun olmamalıdır. Yayınlar, araştırma çalışmaları vb. Sunmak istiyorsanız, bir ek kullanmak daha iyidir.
İlk sayfada en önemli bilgilerin verileceği şekilde yapılandırılmış kısa ve özel metinler yazın.
Okuyucunun dikkatini ana noktalara çekmek için metin biçimlendirmede (kalın harflerle ve madde işaretleriyle) yazın, ancak aşırı olmasın.
Mümkün olduğunda, endüstriye aşinalık gösteren profesyonel terminoloji kullanın ve olumsuz ifadelerden kaçının.
Tüm metinde ilk tekil kişiyi kullanın.
Hazırlandıktan sonra, Özgeçmişinizi güvendiğiniz birine gösterin ve iyileştirmeler için önerilerini isteyin.